Halloween party ideas 2015


Mungkin masih ramei sik tauk beberapa fakta penting terutama berkenaan sejarah pilihanraya Negeri Sarawak.

PRN Sarawak ke 11 tok yang bakal diadakan pada 7 Mei 2016 mencatat peningkatan pengundi sebanyak 808,557 pengundi berbanding tahun 1969 dolok.

Maksudnya, masa kali pertama pilihanraya kita di Sarawak dolok iaitu pada tahun 1969, waktu ya pengundi cuma ada 332,737 orang jak.

Kerusi DUN yang dipertandingkan pada waktu ya cuma 48 igek jak berbanding kinek tok dah jadi 82 DUN. Ya adalah hasil dari penambahan 11 kerusi baru. PRN Sarawak ke 10 dolok (tahun 2011) kerusi DUN cuma ada 71 igek jak.

Persempadanan semula yang pertama dilakukan pada tahun 1987 dimana 48 kerusi ditambah menjadi 56 kerusi.

Persempadanan ke 2 pula dilakukan pada tahun 1996, ditambah menjadi 62 kerusi.

Pada tahun 2006, sekali lagi persempadanan dipolah menjadikan kerusi meningkat menjadi 71 kerusi.

Maksudnya ada 4 kali persempadanan semula lah yang dilakukan oleh SPR sebagai memudahkan proses pengundian dan terbukti memudahkan wakil rakyat lebih dekat untuk menyelesaikan masalah rakyat.

Bila di lihat semula dari segi sejarah hari mengundi, pada tahun 1969 dolok, orang kita ngambik masa sebulan nak mutus ngira undi. Kerana apa? Keadaan geografi negeri Sarawak waktu ya menyebabkan logistik serta pergerakan yang agak susah untuk mengumpul jumlah undi.

Keadaan ya semakin baik dari tahun ke tahun apabila hari mengundi dapat dikurang dan dipendekkan kerana faktor pembangunan oleh kerajaan Barisan Nasional yang memudahkan pergerakan.

Mula dari tahun 2001, semua rakyat Sarawak dapat nunggu keputusan undi ya dalam sehari jak. Undi pagi, absi ngundi petang, terus dapat tauk keputusan pada hari yang sama.

Dari segi sejarah peratusan pengundi yang turun mengundi, pada tahun 1969 dolok, 80% turun mengundi iaitu sebanyak 266,190 orang.

Pada tahun 2011, pilihanraya ke 10 negeri Sarawak yang lepas menyaksikan 69.7% orang dari jumlah pengundi yang layak melaksanakan tanggungjawab masing-masing.

Mungkin peratusan ya kita nangga menurun, tetapi mun dibanding dari segi jumlah, sebanyak 682,797 orang turun ngundi pada tahun 2011 yang lepas.

Jadi kesimpulannya, sidak yang handle urusan undi-mengundi tok bukan sebarang. Sidak lah yang kepak molah kerja mengurus daftar undi serta segala proses sehingga keputusan undi ya keluar.

Cuba bayangkan mun sidak SPR sik ngator benda tok betul-betul, rasanya maok kah kitak orang nunggu sebulan bok tauk keputusan undi? Atau dari segi persempadanan pula, maok sik kitak urang kinek tok masih dalam 48 DUN ajak? Parah cerita ya uuuuu...

48 orang YB nak ngintu kita sigek Sarawak...leput sidak nak cover sebesar-besar kawasan. Untung kinek tok SPR dah berjaya ngator 82 DUN di Sarawak dengan maknanya kita di Sarawak di service oleh 82 wakil rakyat.

Jadi, 25 April tok penamaan calon, 7 Mei kelak kita semua rakyat Sarawak jangan lupak turun ngundi di kawasan masing-masing uuuu..uu!!

Next
This is the most recent post.
Previous
Older Post

Post a Comment

 1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111
  (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))  Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

  ReplyDelete
 2. شركة المثالية للتنظيف افضل شركة تنظيف بالمنطقة الشرقية تخصصت في تقديم كافة الاعمال المنزية من نظافة ومكافحة حشرات بالمنطقة فلديها افضل الخدماتبافضل جودة واوبارخص الاسعار التي لا تتوفر الا معها كافضل وارخص شركة تنظيف بالاضافة الي خدمتا مكافحة الحشرات ورش المبيدات الامنة والفعالة علي الحشرات بجميع انواعها .. تقدم لكم اليوم افضل العروض والخدمات بخصومات هائلة يمكنكم الحصول عليها من خلال الروابط التالية

  شركة المثالية للتنظيف
  شركة المثالية للنظافة
  شركة المثالية للتنظيف بالدمام
  شركة المثالية للتنظيف بالخبر
  شركة المثالية للتنظيف بالقطيف

  ReplyDelete
 3. هل تعانون من الحشرات وكثرتها واضرارها البالغة نقدم لكم افضل شركة لابادة جميع انواع الحشرات بالضمان وهي شركة المثالية لمكافحة الحشرات حيث تقدم اليوم افضل العروض والخدمات بارخص الاسعار بخصم 50% لفترة محدودة

  شركة المثالية لمكافحة الحشرات
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالخبر
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالقطيف
  ______________________________________________________________________________________________________________
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالاحساء
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بجدة

  ReplyDelete
 4. افضل شركة تنظيف بالقطيف تقدم خدمات نظافة متكاملة علي اعلي مستوي بدقة وجودة ومواصفات قياسية واسعار تنافسية فتعد الشركة الاولي بالقطيف لتقديم خدماتالتنظيف بجودة وسعر مثالييينفهي خير مثال لراغبي الحصول علي نظافة شاملة مع التعقيم وباسعار مناسبة

  شركة تنظيف بالقطيف
  شركة تنظيف منازل بالقطيف

  ______________________________________________________________________________________________________________________


  شركة كشف تسربات المياه بالقطيف
  شركة تنظيف مجالس بالقطيف
  شركة تنظيف خزانات بالقطيف
  شركة شفط بيارات بالقطيف

  ReplyDelete
 5. شركة امست للتنظيف افضل شركة لتنظيف المنازل والشقق والفللوالبيوت والمجالس والكنب والمفروشات والخزانات بالقطيف والمنطقة الشرقية لديها عمالة مدربة وخصومات هائلة طما توفر خدمات مكافحة الحشرات ورش المبيدات بالقطيف باسعار رخيصة ومناسبة وخصومات هائلة

  شركة امست للتنظيف
  امست للنظافة القطيف
  شركة امست لمكافحة الحشرات
  شركة امست لرش المبيدات

  ReplyDelete
 6. Do you need personal loan?
  Loan for your home improvements,
  Mortgage loan,
  Debt consolidation loan,
  Commercial loan,
  Education loan,
  Car loan,
  Loan for assets.
  financialserviceoffer876@gmail.com Whatsapp +918929509036

  ReplyDelete

Powered by Blogger.